“Azerbaycan Düşünce Tarihi” kitabının tanıtım toplantısı gerçekleştirildi

  • Güncelleme: 27.05.2022 19:45
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından hazırlanan “Azerbaycan Düşünce Tarihi” kitabının tanıtım toplantısı Bakü’de gerçekleştirildi.
“Azerbaycan Düşünce Tarihi” kitabının tanıtım toplantısı gerçekleştirildi

Programda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin köklerini araştıran eserin önemli bir boşluğu dolduracağını belirtti.

Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin köklerini araştıran ve Azerbaycan düşünce tarihinin kayıt altına alındığı kalıcı bir eser eksikliğinin giderilmesi amacıyla Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından hazırlanan “Azerbaycan Düşünce Tarihi” kitabının tanıtım toplantısı yapıldı. Bakü Devlet Üniversitesi’nde düzenlenen etkinliğe; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, YTB Başkanı Abdullah Eren, Azerbaycan Eğitim Bakan Yardımcısı Muhtar Memmedov, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, üniversite yöneticileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bakan Varank etkinlikte yaptığı konuşmada, dün açılışı yapılan TEKNOFEST Azerbaycan’a dikkat çekerek, festivali Türkiye ile Azerbaycan arasındaki iş birliğinin teknoloji ayağı olarak gördüklerini söyledi. Azerbaycan ile her alanda omuz omuza yürümek istediklerinin altını çizen Bakan Varank, YTB’nin bu anlamda çok nitelikli işlere imza atığını vurguladı. YTB’nin 2011 yılından bu yana bilhassa eğitim ve kültür alanında birçok projeyi hayata geçirdiğini aktardı.

“Literatürde çok büyük bir boşluğu dolduracak”

Azerbaycan Düşünce Tarihi kitabının çok önemli bir boşluğu dolduracağını söyleyen Varank, “Azerbaycan Düşünce Tarihi kitabı okuyucular nezdinde hak ettiği değeri bulacak, literatürde çok büyük bir boşluğu dolduracaktır. Azerbaycan Düşünce Tarihi kitabı Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin köklerini araştıran ve Azerbaycan düşünce tarihini kayıt altına alan kalıcı eser eksikliğini de giderecektir. Azerbaycan tarihine dair değerli detayları barındıran bu kitabın başucu eserler arasında yerini almasını temenni ediyorum. ” diye konuştu.

Azerbaycan ile sadece teknolojik iş birliğinin yetmeyeceğini belirten Varank, “Bizim can Azerbaycan’la TEKNOFEST dışında da alacak çok yolumuz var. Bu manada siyaset, ekonomi, ulaştırma, eğitim, kültür olmak üzere her alanda omuz omuza yürüyoruz. Biz Azerbaycanlı kardeşlerimizi kendimizden ayrı görmüyoruz. Her fırsatta tek millet iki devlet şiarıyla ilerliyoruz. Biz kederi bir, sevinci bir, özlemi bir iki devletiz.” dedi.

Kafkas İslam Ordusu’nun ruhuyla, Milli Teknoloji Hamlesi’nin imkânlarıyla Karabağ’ın özgürleşmesinde Azerbaycan‘ın yanında yer aldıklarını anlatan Varank, “Kafkas İslam Ordusu’nun ruhuyla, Milli Teknoloji Hamlesi’nin bize sağladığı imkanlarla Karabağ’ın azatlığında Azerbaycan’ın yanında yer aldık. Haksızlığa karşı kör sağır dilsiz kesilenlere rağmen 30 yıllık işgali omuz omuza sonlandırdık. Bu gurur hamdolsun bizim milletimize nasip oldu. Karabağ zaferini bize yaşatan rabbimize hamdolsun. Azerbaycanlı kardeşlerimiz de, Türkiye’nin her sıkıntısında bizim yanımızda yer almaya, bize yönelik saldırılara en önde göğüs germeye devam ediyor.” diye konuştu.

Programda konuşan YTB Başkanı Eren ise Başkanlık olarak Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin gelişmesi için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti. Eren, şimdiye kadar Türkiye Bursları kapsamında 5 binden fazla Azerbaycanlı uluslararası öğrenciye Türkiye’de eğitim imkânı sunduklarını söyledi.

Azerbaycan’ın ve Türk Dünyasının geleceği için teknik alanda gösterilen ilerlemeye ek olarak düşünce anlamında da ilerlemenin kaydedilmesi gerektiğini ifade eden Eren, “Bu 2 ciltlik eser bugüne kadar yapılmış en detaylı çalışma. Kıymetli hocalarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.