Bulgaristan’da en sağlıksız 10 yiyecek

  • Güncelleme: 24.02.2021 23:33
Bulgaristan’da en zararlı fakat sıklıkla tüketilen yiyecekler hangileri olduğunu hiç düşündünüz mü?
Bulgaristan’da en sağlıksız 10 yiyecek

Bu konuda kafa yoran uzmanlar ülkede en sağlıksız yiyeceklerin listesini yaptı. Söz konusu listede yer alan yiyecekleri bir aylığınada olsa menünüzden çıkardığınızda kondisyonunuzda ve kilonuzda güzel sürprizlerle karşılaşacaksınız.

Monitor gazetesinin hazırladığı listenin ilk 10 ürünü sizler için derledik.

1. En sağlıksız ürünler listemizin ilk sırasında krenvişler (sosisler) yer almaktadır. Sosisler tamamen et ürünlerinden üretilmez. Krenvişlerde et oranı çoğunlukla yüzde 20’nin altındadır. Sosislerde hayvansal atıklar olarak bilinen öğütülmüş organlar ve yağ kullanılırken bunların yanı sıra, soya, kemik kalıntıları ve su kullanılır. Bu kategoriye ülkede 10 levanın altında olan tüm sosisler girer. Ayrıca bu kategoride yer alan sosislere birçok zararlı katkı maddesi olan koruyucular, renklendiriciler, tatlandırıcılar, kıvam arttırıcıları ve daha fazlası ilave edilir.

2. Listemizin ikinci sırasında mayonez yer alır. Bu yiyecek, ancak ev yapımı olduğu zaman güzeledir. Mayonez etiketini daha önce okuduysanız tek doğal içerik ay çiçek yağı olduğunu mutlaka fark etmişsinizdir. Yüksek oranda koruyucu madde, nişasta vb. içerir.

3. Gazlı alkolsüz içecekler. Gazlı alkolsüz içecekler fazla kilo, gastrit ve kolit gibi farklı şikayetler bu tür içeceklerin tüketilmesi sonucu oluşur. Şeker veya mısır-glikoz şurubu içerenler tercih edilebilecekler arasında yer alsada yapay tatlandırıcılar tercih edilmemelidir. Bunların yerine ev yapımı doğal meyve suları tercih edilebilir.

4. Beyaz şeker veya yapay tatlandırıcılar. Beyaz şeker tüketimi kilo almanın en kısa yoludur. Dünyanın en uzun ömürlü insanları olan Japonlar neredeyse hiç beyaz şeker tüketmezler. Bunun yerine doğal tatlandırıcılar tercih edilmeli. Çoğu yapay tatlandırıcının kanserojen etkisi olduğu kanıtlanmıştır.

5. Cips veya patates kızartması. Cips, vücuda zarar veren kalori bombası olarak tarif edilir. Bu gıdalar vücudumuza zararlı olmakla birlikte kalori tüketimini de 10-12 kat artırır. Patates yemek istediğinizde, haşlanmış veya fırında pişirmeniz daha sağlıklı olacaktır. 100 gr haşlanmış yada fırında pişirilen patatesler ortalama 50-90 kalori iken 100 gr. cipste bu oran 550 kaloridir.

Listemizin geri kalanı şöyle sıralanmıştır:

6. Domuz yağı.

7. Margarin.

8. Gofret tipi pasta ve kruvasan çeşitleri.

9. Pastet. Bulgaristan’da pastet olarak bilinen ve son derece zararlı olan bu ürün farklı hayvanların yağ, deri ve kemiklerinin öğütülmesiyle üretilir.

10. Ketçap.