Ostfildern’de “Kur’an ve Sünnet Perspektifinde Ailede Dini Değerler” konulu konferans

  • Güncelleme: 13.12.2021 16:12
Ostfildern’de “Kur’an ve Sünnet Perspektifinde Ailede Dini Değerler” konulu konferans

Baden-Württemberg eyaleti Ostfildern beldesinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Nuri Osmaniye Camii’nde “Kur’an ve Sünnet Perspektifinde Ailede Dini Değerler” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa, Diyanet İşleri Başkanlığı Yurtdışı Türkler Daire Başkanı Suat Okuyan, DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, Dini Danışma Kurulu Başkanları Musa Uzun (Württemberg), Adem Dursun (Baden) ve Celil Mahir Dindar (Rheinland-Pfalz), DİTİB yönetim kurulu üyeleri Erdinç Altıntaş ve İrfan Saral, Württemberg DİTİB Eyalet Birliği Başkanı İsmet Harbi, DİTİB Eyalet Bölge Müdürü Ali İpek’in yanı sıra cami cemaati, çevre cami derneklerinin başkan ve yöneticileri ile din görevlileri katıldı.

Ostfildern DİTİB Nuri Osmaniye Camii din görevlisi Seyfettin Erkan’ın sunumu ile gerçekleşen program Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından dernek başkanı Yaşar Genç’in selamlama konuşmasıyla başladı.

Güçlü toplum, güçlü aile bağları ile kurulur

Hz. Peygamberin aile hayatının en güzel örnek olduğunu söyleyen DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, “Peygamber Efendimiz tüm aile fertlerine daima merhametle, adaletle, iyilikle, güzellikle davranmış, bütün ilişkilerinde insan onuruna saygıyı esas almıştır. 'Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olanınızdır. Ben de aileme karşı en hayırlı olanınızım' hadis-i şerifi bu hakikatin ifadesidir. Güçlü toplum, güçlü aile bağları ile kurulur. Huzurlu toplum ancak aile huzuruyla kurulur.” ifadelerini kullandı.

“Kur’an ve Sünnet Perspektifinde Ailede Dini Değerler” konulu konferansa konuşmacı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Yurtdışı Türkler Daire Başkanı Suat Okuyan katıldı.

Yeryüzünde ilk aile yuvasını kuran Hz. Adem ile Havva’dan kesitler anlatan Okuyan, ailede anne-baba duasının ve rızasının önemine dikkat çekti. 

Aile, sevgi, saygı ve şefkat kurumudur

Aile, Rabbimizin yeryüzündeki ayetlerinden biri olup onun rahmeti ile sevgi, saygı, şefkat ve muhabbete erişen bir kurum olduğuna vurgu yapan Okuyan, “Aile, toplumun en küçük fakat en önemli yapıtaşı, hayatın bütün aşamalarına etki eden başlangıç noktasıdır” dedi.

Aileyi maneviyat ve ahlak ayakta tutar

Ailede anne ve babanın çocuklarına örnek olması gerektiğini belirten Okuyan, Yüce Rabbimiz kendisine kulluktan sonra anaya-babaya iyiliği ve itaat edilmesini emrediyor. Aileyi ayakta tutacak, güçlendirecek her adımda önce maneviyat ve ahlak yer almalıdır. Evlat anne ve babanın ayak izidir. Çocuk gördüğü gibi anne ve babasına yaklaşır. Çocuk ne duyarsa onu söyler, ne görürse onu yapar. Kendisine öğretilen, tavsiye edilen davranışların örneğini özellikle ailesinde görmek ister. Anne-baba, çocuğunun nasıl olmasını istiyorsa ve ondan neler bekliyorsa, öyle yaşamak ve davranmak zorundadır. Çocuğa söylenen hususların anne ve baba tarafından da yerine getirilmesi son derece önemlidir. Aile sorunları karşısında Kur’an ve Sünnet ile bugünün şartları ile birlikte değerlendirilmeli, modern zamanların değer ölçülerine sünnet perspektifiyle bakılabilmeli ve bir eksen kayması yaşamamak adına sabiteler doğru tespit edilmelidir. Hz. Peygamber (s.a.v) “Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir.” buyruğuyla, aileden başlayıp topluma yayılan bir merhamet ve hürmet medeniyeti inşa etmeyi hedeflemiştir. Bu anlamda hepimize görev düşüyor. Aslında hepimiz bu noktada toplumun gözü önünde olduğumuz için rol model oluşturuyoruz. Aile yapımızın daha güçlü olması için, maneviyatın yaşanması, evlatlarımıza ve aile bireylerimize anlatılması, yaşatılması ve sürdürülmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Ercüment Aydın / Köln