Türkiye Mezunları Forumu mezun ödülleri programı ile tamamlandı

  • Güncelleme: 21.01.2023 16:50
Türkiye Mezunları Forumu mezun ödülleri programı ile tamamlandı

Oktay: Türkiye Mezunları ile karşılaştığımda gurur duyuyorum

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen Türkiye Mezun Ödülleri programında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Yurt dışından gelerek Türkiye’deki üniversitelerden mezun olmak, yalnızca bir akademik kazanım ya da kariyer yolu değildir. Türkiye’de öğrenim görmek, kendinizi evinizde hissederek dünyaya açılabilmektir”

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde YTB tarafından düzenlenen  “Türkiye Mezunları Forumu” programı kapsamındaki Türkiye Mezun Ödülleri etkinliği İstanbul’da gerçekleştirildi. Programa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, YTB Başkanı Abdullah Eren ve 60 ülkeden 200 mezun katıldı.

Programda mezunlara hitaben  “evinize hoş geldiniz” diyerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Türkiye’den geçen tüm mezunlarımız ve mevcut misafir öğrencilere Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın en kalbi selamlarını iletiyorum” dedi.

Türkiye’de öğrenim görmek, kendinizi evinizde hissederek dünyaya açılabilmektir

Yurt dışından gelen misafir öğrencileri ve akademisyenleri, Anadolu irfanı ile tanıştırdıklarını ve bütünleştirdiklerini dile getiren Oktay , “Yurtdışından gelerek Türkiye’deki üniversitelerden mezun olmak, yalnızca bir akademik kazanım ya da kariyer yolu değildir. Türkiye’de öğrenim görmek, kendinizi evinizde hissederek dünyaya açılabilmektir. Binlerce yıllık kültürlerin yoğrulduğu bu topraklardan eğitim vesilesiyle geçmek, Anadolu’nun bir parçası olmak, tarihe tanıklık etmektir” dedi.

Türkiye mezunlarının, diplomalarına yazamayacakları kadar çok kazanım ve hiçbir maddi değerle ölçülemeyecek gönül bağları ile ülkelerine döndüklerine dikkat çeken Oktay, “Türkiye’yi tanımak, kültürüne aşina olmak kadar buradan kendi köklerine ve ülkesine bakarak daha geniş bir medeniyet tasavvuruna kavuşmaktır” diye konuştu.

Dünyanın 184 ülkesinden 150 bini aşkın Türkiye Mezunu ile gerek dijital mecralar gerek mezun dernekleri eliyle iletişimi devam ettiren YTB’ye teşekkür eden Oktay, “Öğrenciliğiniz döneminde Türkiye’ye ilk ayak bastığınız andan itibaren yanınızda oldukları gibi işte mezuniyetinizden yıllar sonra da yanınızdalar, yanınızdayız. Türkçe gibi birleştirici bir gücümüz ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde tüm gönül coğrafyamızı bağrına basan Türkiye’miz var. Yurt dışı ziyaretlerimde anadili gibi Türkçe konuşan Türkiye mezunları ile karşılaştığımda gurur duyuyorum” dedi.

Mezunlarımız örnek isimlerdir

Moğolistan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Tumurbaatar Ayursaıkhan, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka ve Somali Milli Savunma Bakanı Abdulkadir Muhammed Nur gibi Türkiye Mezunları’nın Türkiye’nin göğsünü kabarttığını aktaran Oktay, program kapsamında ödül alan mezunların da örnek isimler olduğunu bildirdi.

İhracat ve turizm rakamlarımız artmaya devam ediyor

Türkiye mezunlarının Türkiye’nin kalkınma yolculuğuna yakından tanık olduklarını anlatan Oktay “Ulaştırma ve altyapıdan enerjiye, sanayiden dijitalleşmeye, sağlıktan dış ticarete her alanda gözle görülür atılımlar gerçekleştirdik. Yerli ve yenilenebilir enerji kapasitemiz, sanayi üretimimiz, orman varlığımız, ihracat ve turizm rakamlarımız artmaya devam ediyor… Milli Uzay Programı’ından, Türkiye’nin Otomobili TOGG’a, KIZILELMA’dan Milli Muharip Uçak projesine yüksek teknolojili üretim kapasitemizi de artırıyoruz” diye konuştu.

Oktay, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı ve mezunların evi olan YTB’nin her zaman mezunların yanlarında olacağını söyledi.

Hiçbir ülkeye nasip olmayacak ölçüde insan kaynağı olacak

Türkiye’nin yurt dışında başka hiçbir ülkeye nasip olmayacak ölçüde ciddi bir insan kaynağına sahip olacağına dikkat çeken YTB Abdullah Eren, “Bu çalışmalar gönül birlikteliğini somut ve teknik işbirliğine çevirecek. ‘Türkiye Türkiye’den büyüktür, daha adil bir dünya mümkündür.’ sözüyle son 10 yıldır, başta soydaş ve akraba topluluklar coğrafyası olmak üzere, diğer coğrafyalarda da Türkiye’nin bu iddiasını gerçekleştirmek adına ciddi bir kitlenin olduğunu görüyoruz. 10 sene boyunca, bu forumları mutat düzenlersek ve mezun hareketliliğimizi devam ettirirsek eminim ki Türkiye’nin yurt dışında başka hiçbir ülkeye nasip olmayacak ölçüde ciddi bir insan kaynağı oluşmuş olacak” dedi.

Türkiye’nin yurt dışındaki gönüllü elçileri olan Türkiye mezunlarını iki gün boyunca Türkiye'de ağırladıklarını bildiren Eren, “Türkiye mezunları çalışması, Türkiye’de üniversite eğitimini almış, hayatının en güzel yıllarını Türkiye'de geçirmiş uluslararası öğrencilerimizin, ülkemizden mezun olduktan sonra ülkelerine döndükten itibaren Türkiye ile ilişkilerini muhafaza etmek üzere başlattığımız bir çalışmadır” dedi.

Türkiye’ye ilgi gittikçe artıyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da konuşmasında Türkiye’deki üniversitelere ilginin gittikçe artığının altını çizerek “Uluslararasılaşmanın ve öğrenci hareketliliğinin gittikçe arttığı bir dünyada üniversitelerimiz fevkalade ilgi görmekte ve uluslararası öğrenci sayılarımız gün geçtikçe artmaktadır. Bugün Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarımız dünyanın hemen her ülkesinden gençlerimiz için cazip bir tercih haline gelmektedir. Türkiye, 2000 yılında yaklaşık 18 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yaparken 2022 yılı itibarıyla 198 ülkeden 300 binden fazla uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapmanın haklı gururunu yaşıyor” dedi.

Türkiye mezunlarının daha nice başarılarına gelecek yıllarda da artarak şahitlik edeceklerine inandığını vurgulayarak, yükseköğretim sistemindeki bu büyümede katkısı olan tüm paydaşlara teşekkür etti.

Yüzlerce öğrenci yetiştirdik

Türkoloji alanında yaptığı çalışmalarda adeta markalaşan Kosova’dan Prof. Dr. Nimetullah Hafız Yaşam Boyu Onur Ödülüne layık görüldü. Tüm zorluklara rağmen yüzlerce öğrenci yetiştirdiğini anlata Hafız, “Yugoslavya’nın dağılma sürecinde ve öncesinde Kosova Türkü olarak yaşadığımız tüm zorluklara rağmen Türk kültürüne hizmet etmek adına bugüne kadar yüzlerce öğrenci yetiştirdik. Binlerce eser topladık. 6 uluslararası sempozyum, 3 Türk Kültür Semineri düzenledik. Ve Mart ayında 38. sayısına ulaşacak Balkan Türklük Bilgisi dergisini çıkardık” diye konuştu.

Ekonomi ve Girişimcilik Alanında ödülü Moğalistan’dan Darkhanbaatar Chimedtseren aldı.  Chimedtseren konuşmasında şunları kaydetti: “Üniversitedeyken Türk halkının kendine özgü kültür ve hayat tarzını anlayıp benimsedim. Bugün itibarıyla inşaat, madencilik, tarım ve eğitim alanlarında faaliyet gösteren 8 bine yakın çalışanı olan Moncom Şirketler Grubunu, Türkiye Mezunu arkadaşlarımla birlikte kurduk ve 12 seneyi geride bıraktık. Aynı zamanda arkadaşlarımla beraber Moğolistan Türkiye Mezunları Derneğini kurduk ve faaliyetlerine katkıda bulunuyoruz.”

Gazetecilik ve Medya Alanında ise Eran Haspi ödülünü aldı. “Türkiye denince benim aklıma minnettar olmaktan ve sevgiden başka bir şey gelmiyor” diyen Haspi, “Bugün Türkiye istikametinden döndürülemeyecek bir şekilde bir süper güç olma yolunda ilerliyor. Yolu Türkiye’yle kesişmiş herkes de canı gönülden bunu destekliyor; çünkü Türkiye sadece mazlumların sığınağı değil, Türkiye aynı zamanda “bu dünyada bir şeyleri değiştirebilir miyim?” diyenlerin de adresi” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bana, burada sayamayacağım sayısız katkısı oldu

Kültür ve Sanat ödülünü ise Tayland’dan Dr. Wasamon Sanasen aldı.  Türkiye’nin kariyerine önemli katkılar sağladığını dile getiren Sanasen, “Türkiye’nin bana, burada sayamayacağım sayısız katkısı oldu. Bunu Türkiye’ye nasıl geri ödeyeceğimi bilmiyorum. Ancak Türkiye’den öğrendiklerimi Türkiye ve Tayland’da yapacağım çalışmalarda elimden gelen en iyi şekilde uygulayacağımın sözünü verebilirim. Şu an Türkiye’de yaşamadığım hâlde neredeyse her gün Türkiye’yi düşünüyorum. Türkiye hep kalbimde, hatıramda ve aklımda. Yani ben Türkiye’nin içindenim” dedi.

Akademik ve Bilimsel Çalışmalar alanında da İranlı Prof. Dr. Reza Farshbaf Pourabad ödülü layık görüldü. Pourabad konuşmasında “Türkiye Mezunları Forumu vesilesiyle yıllar önce mezun olup farklı tecrübeler edindikten sonra tekrar bir arada olduğumuz arkadaşlarımızı önemli hususlardan bahsederken burada dinlemek ve kıymetli görüşlerinden istifade etmek bizler için bir sevinç ve mutluluk kaynağıdır” dedi.