DİTİB cami derneklerinde emekleriyle anılan büyüklere "Şükran Belgesi"

  • Güncelleme: 09.01.2024 18:44
DİTİB cami derneklerinde emekleriyle anılan büyüklere

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı camiler, kuruluş yıl dönümü münasebetiyle “Ahde Vefa ve Kur’an Ziyafeti” programı düzenledi.

Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bağlı Lülsdorf Selimiye, Dortmund-Mengede Mevlana, Wesseling Mimar Sinan, Wassenberg Selimiye ve Krefeld Merkez, Baden-Württemberg'e ait Spaichingen Fatih Camii, Bavyera eyaletindeki Nürnberg Eyüp Sultan, Rheinland-Pfalz'daki Germersheim Mareşal Fevzi Çakmak, Hessen eyaletindeki Idstein Mescid-i Aksa ile Aşağı Saksonya eyaletine ait Nienhagen Mevlana ve Stadthagen Aksa DİTİB cami derneklerinde "Ahde Vefa ve Kur’an Ziyafeti" adı altında düzenlenen programlara cemaat, çevre camilerin dernek yöneticileri ve din görevlileri yoğun bir katılımla iştirak etti.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan “Ahde Vefa” programlarında kuruluş yıldönümünde camilerin imar ve inşasında emeği geçen birinci nesil büyüklere teşekkür edildi. Vefat eden büyükler de rahmetle anıldı ve hatim duası okundu.

Vefa, Peygamber Efendimizden gelen en büyük miras

Nürnberg DİTİB Eyüp Sultan Camii’nde düzenlenen programa katılan Nürnberg DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Necmettin Saydam, Almanya’daki camilerin önemine vurgu yaparak, “Vefa duygusu, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)'den en büyük mirasımızdır. Birinci nesil büyüklerimiz, bu mabetleri imar ve inşa ederken çektikleri sıkıntıları, fedakarlıkları ve azimleriyle gelecek nesillere büyük bir mirası bırakmışlardır. İlk nesil büyüklerimize vefamızı göstermek adına düzenlenen programı anlamlı buluyor, ayrıca bu tür etkinliklerin geleneksel hale gelmesini önemsiyorum. Bu vesileyle camilerimizin yapımında emeği geçen ebediyete göç etmiş büyüklerimizi rahmetle anıyor, hayatta olanlara sağlıklı ve bereketli ömürler diliyorum” şeklinde konuştu.

Lülsdorf DİTİB Selimiye Camii Dernek Başkanı Ahmet Özel de, “Cemiyetimizin 1976 kuruluş yılından bugüne kadar camiye hizmet etmiş 140 hayatta olan değerimiz için bu programı düzenledik. Cemaatimizin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz programda vefat eden büyüklerimizi dualarla anıyoruz. Programın sonunda, hayatta olanları onurlandırmak amacıyla değerli büyüklerimize kehribar tesbih ve şükran belgesi vererek teşekkürlerimizi sunduk” şeklinde konuştu.

Wesseling DİTİB Mimar Sinan Camii Dernek Başkanı Temel Özer ise, camilerin hayat bulmasında emeği geçen büyüklerin miraslarını nesilden nesile taşıyacaklarını ve her daim onların tecrübelerinden faydalanacaklarını dile getirdi.

Programlarda din görevlileri tarafından okunan Kur’an tilavetleri, ilahi ve kasidelerle manevi bir coşku yaşandı. Camilerin yapımına emeği geçen birinci nesil büyüklerin fotoğraflarıyla hazırlanan “Geçmişten Bugüne” sinevizyon gösterimi ve camilerle ilgili anılar, hem kendilerini hem de programa katılanları duygulandırdı.

“Ahde Vefa” programları, plaket takdiminin ardından yapılan dua ve aile fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.

Ercüment Aydın / Köln