DİTİB'de üç dalda düzenlenen yarışmaların Almanya finaline 13 eyaletin birincileri katıldı

  • Güncelleme: 05.05.2024 22:50
DİTİB'de üç dalda düzenlenen yarışmaların Almanya finaline 13 eyaletin birincileri katıldı

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı cemiyetler arasında düzenlenen yarışmaların Almanya finalinde, en güzel ezan ve hutbe okuyan gençler seçildi.

Köln DİTİB Merkez Camii’nde düzenlenen “19. Ezanı Güzel Okuma ile 22. Güzel Hutbe Okuma” ve Duisburg DİTİB Merkez Camii’nde de düzenlenen “24. Temel Dini Bilgiler ve Genel Kültür” yarışmalarının Almanya finalinde 13 eyalet bölge birincisi yarıştı.

Yarışmaların Almanya finaline, DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, eyalet dini danışma kurulu başkanları, DİTİB yönetim kurulu üyeleri, din görevlileri, dernek yöneticileri, öğrenci velileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Ezanı ve Hutbe Güzel Okuma Yarışması; DİB Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Dr. Hafiz Osman Şahin’in başkanlığında İstanbul Büyük Çamlıca Camii İmam Hatibi Yunus Balçıoğlu, Köln Merkez Camii Din Görevlisi Dr. Adem Kemaneci’den, Temel Dini Bilgiler ve Genel Kültür Yarışması; Düsseldorf DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Ramazan Tupal başkanlığında Essen DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı İbrahim Halil Karaman ve Hannover DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Tevfik Altınpınar’dan oluşan jüri ile yarışmalara geçildi.

Çekişmeli ve heyecanlı geçen Almanya finalinde, en güzel ezan ve hutbe okuyan gençler seçildi. Ayrıca kıyasıya mücadeleli geçen Temel Dini Bilgiler ve Genel Kültür Yarışması’nın ardından da Almanya finalinde dereceye girenler belirlendi.

Yarışma sonunda konuşma yapan DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, teşkilatın 40’ıncı kuruluş yılını doldurmasının önemine değindi. Bu süre zarfında birikmiş deneyimlerin ve olgunluğun sembolü olduklarını ifade eden Kuzey, Almanya genelinde 858 cami derneği ve bine yakın dernek ile hizmet verdiklerini, bu süreçte emeği geçenleri minnetle andı.

Gelecekte de gençlerle aynı özveri ve gayretle hizmetlerine devam edeceklerine inandığını dile getiren Kuzey, gençlerin önemine vurgu yaparak, onların bu hizmet geleneğini sürdüreceklerine olan inancını dile getirdi. Gençlerin zamanlarını boşa harcamamaları, değerli ve faydalı işlerle meşgul olmaları gerektiğini belirtti. Kuzey, ayrıca, Kur'an öğrenmelerini, faydalı işlerle uğraşmalarını ve kalplerini Allah'a olan sevgiyle doldurmalarını tavsiye etti.

Konuşmasını gençlerin etkinliklere katılımına ve başarılı çalışmalarına değinerek sonlandıran Kuzey, her bir genç bireyin değerli olduğunu belirtti ve onlara olan güvenini ifade etti.

Üç dalda 65 öğrencinin katıldığı yarışmaların Almanya finalinde; Düsseldorf, Stuttgart ve Mainz bölgeleri birinciliği elde etti.

19.Ezanı Güzel Okuma Yarışması Almanya finalinde Düsseldorf bölgesinden Abdullah Ensar Sevi birinciliği, Köln bölgesinden Serhat Karabulut ikinciliği ve Hannover bölgesinden Muhammed Safa Çaylı ise üçüncülüğü elde etti.

22.Güzel Hutbe Okuma Almanya finalinde Stuttgart bölgesinden Onur Yıldız birinciliğe, Köln bölgesinden Samet Balıkçı ikinciliğe, Münster bölgesinden Berzan Sağır da üçüncülüğe layık görüldü.

DİTİB gençlerinin bilgileriyle yarıştığı 24. Temel Dini Bilgiler ve Genel Kültür Yarışmasında da; Betül Erva Berber, Feyza Kökgöz ve Sevda Uğur’dan oluşan Münster bölgesi ekibi birinciliği, Nisa Ölçer, Nira Güler ve Medine Gündoğdu’dan oluşan Essen bölgesi ekibi ikinciliği ve Melike Aslan, Allmira Ceylan ve İlknur Ercan’dan oluşan Mainz bölgesi ekibi üçüncülüğü elde etti.

DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzeyin, konuşmasının ardından üç dalda yapılan yarışmaların Almanya finali; dereceye giren yarışmacılara, belge ve ödüllerinin verilmesiyle yarışmalar sona erdi.

Ercüment Aydın / Köln