Dortmund’da ilk Türk kadın doktoru Safiye Ali'nin adı caddeye verildi

  • Güncelleme: 18.08.2023 23:30
Dortmund’da ilk Türk kadın doktoru Safiye Ali'nin adı caddeye verildi

Almanya'nın Dortmund kentinde ilk Türk kadın tıp doktoru olan Safiye Ali'nin adı bir sokağa verildi.

Dortmund’da vefat eden Türkiye’nin ilk kadın doktoru Dr. Safiye Ali, kentin ortak değeri oldu.

Dr. Safiye Ali'nin isminin verildiği sokakta düzenlenen törene, Türkiye'nin Essen Başkonsolosu Taylan Aydın, Dortmund Şehir Direktörü Jörg Stüdemann, Nordstadt Belediye Başkanı Hanna Rosenbaum, NRW Eyaleti SPD Milletvekili Volkan Baran, BVT Dortmund Belediye Meclis Üyesi ve DİTİB NRW Eyalet Birliği Başkan Yardımcısı Emre Güleç, Dr. Safiye Ali’nin akrabalarının yanı sıra yerel, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile sokak sakinleri katıldı.

Sokağın açılış töreninde Dr. Safiye Ali’nin hayatı anlatıldı.

Türkiye'nin ilk kadın tıp doktoru olan ve 1. Dünya Savaşı sırasında Almanya'da tıp eğitimi alan, 2. Dünya Savaşı boyunca yine Almanya'da doktor olarak çalışan Safiye Ali’nin Dortmund şehrinde vefat ettiği söylendi.

Safiye Ali'nin kaybolan mezarını iki yıl önce tespit edilmesinin ardından Dortmund Belediyesi tarafından büyük bir ilgi gösterildiği, hem mezarının yapımının başlatıldığı hem de “Safiye Ali Tıp Ödülü”nü hayata geçirildiği ifade edildi.

Konuşmacılar Dr. Safiye Ali’nin kişiliğine, zor şartlarda bir kadın olarak gösterdiği örnek mücadeleye dikkat çekti. Belediye Başkanı Rosenbaum, Belediye Sarayı’nda da yakında Safiye Ali tıp ödülünün verileceğini müjdeledi.

Dortmund Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek konuşmasına başlayan Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın da, Dr. Safiye Ali’nin sadece Türkiye için değil, eğitim aldığı ve ömrünün geri kalanın geçirdiği Almanya için de yaptığı çalışmalarla önemli bir şahsiyet olduğunu söyledi.

Dortmund’un güzel bir caddesini tercih ettikleri için Dortmund Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Aydın, “2. Dünya Savaşı başlamadan önce kendisine kanser teşhisi konulan Safiye Hanım, savaş sırasındaki bombardımanlara rağmen Almanya'yı terk etmemiş, hem kendi tedavisi ile meşgul olmuş, hem de eşiyle birlikte fiilen doktorluk da yaparak o zor şartlarda Dortmundlulara hizmet etmek için elinden geleni yapmıştır. Safiye Hanım'ın anıt mezar çalışmalarını ve "Dr. Safiye Ali Krekeler Çocuk Hekimliği ve Sağlığı Ödülü" hazırlıklarını memnuniyetle takip ettiğimizi belirtmek isterim. Bu vesileyle, merhum Safiye Ali'nin aziz hatırasını yaşatmak ve hak ettiği şekilde anılmasını sağlamak için gerçekleştirilen somut etkinliklerden ilki olan bu cadde açılışında başta Dortmund Büyükşehir Belediyesi olmak üzere emeği geçen herkese ülkemiz adına tekrar teşekkür ediyor, bu vesileyle Safiye Ali'yi bir kez daha saygıyla yâd ediyorum.” İfadelerini kullandı.