YTB, farklı ülkelerdeki Türkiye mezunlarını Bakü’de buluşturdu

  • Güncelleme: 12.10.2023 20:47
YTB, farklı ülkelerdeki Türkiye mezunlarını Bakü’de buluşturdu

Uluslararası Türkiye Mezunları Buluşması Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirildi. 21 farklı ülkeden Türkiye mezununun katıldığı programda, farklı alanlarda başarılı olan mezunlara ödülleri verildi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Türkiye Mezunları Buluşması Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirildi. Buluşmaya YTB Başkanı Abdullah Eren, Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Amrullayev, Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi Başkanı Fuat Muradov, KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Azerbaycanlı milletvekilleri ve çok sayıda Türkiye mezunu katıldı.

Programda konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren, dünyanın farklı ülkelerinde 35 Türkiye Mezunu Derneği bulunduğunu belirterek, “Bizim için en önemli husus mezun olduktan sonra irtibatı koparmamak. Bugün Senegal’den Moğolistan’a, Tanzanya’dan Arnavutluk’a kadar Türkiye Mezunu Derneği ve Türkiye mezunu bulabilirsiniz” dedi.

Dünyanın farklı noktalarındaki Türkiye Mezunları’nın Türkiye için önemli bir güç olduğunu vurgulayan Eren, “Türkiye’nin ‘dünya beşten büyüktür’ diye kavramsallaştırdığı ve dünyadaki milletler arasında eşitliği, hakça paylaşımı öne süren uluslararası siyasi doktrini aynı zamanda uluslararası öğrencilerimiz üzerinden dünyanın dört bir yanına yayılmakta” şeklinde konuştu.

Programda konuşan Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ise, Türkiye’nin dünyada beşinci büyük diplomatik misyona sahip ülke olduğuna dikkati çekerek, “Türkiye devleti mezunları ile temas halindedir” dedi. Azerbaycanlı mezunların başarılarını hatırlatan Bağcı, mezunların kariyerlerinden dolayı gurur duyduklarını ifade etti.

“TÜRKİYE DEVLETİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Amrullayev ise yaptığı konuşmasında Azerbaycan’ın tüm sektörlerinde Türkiye Mezunlarının önemli rol oynadığını ifade ederek, “Bunun için Türkiye devletine teşekkür ediyorum. Yurt dışında eğitim almak isteyenlerin büyük çoğunluğu Türkiye'de eğitim almayı tercih ediyor” diye konuştu.

Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi Başkanı Fuad Muradov da Uluslararası Türkiye Mezunları Buluşması’nın Azerbaycan'da yapılmasının, Türkiye'nin Azerbaycan'a olan sevgisinin göstergesi olduğunu söyledi. Türkiye ve Azerbaycan diasporalarının ortak hareket etmesinin önemine değinen Muradov, “Hedefimiz yumuşak güçle hakikatleri dünyaya anlatmaktır" dedi.

Programda konuşan bir başka isim ise KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu oldu. KKTC’nin karşı karşıya kaldığı uluslararası yaptırımlara dikkati çeken Ataoğlu, Türkiye’nin KKTC’ye olan desteğiyle rahat ve gururlu olduklarını dile getirdi.

Programda; "Akademik ve Bilimsel Araştırmalar" dalında Devlet Gümrük Akademisi Rektör Yardımcısı Araz Aslanlı, "Gazetecilik ve Medya" dalında Dr. Mahir Garibov, "Kültür ve Sanat" dalında Dr. Tünzale Memmedzade, "Sağlık Alanında Çalışmalar" dalında Doç. Dr. Firdovsi İbrahimov ve "Yaşam Boyu Onur" dalında ise Ehtiram Guliyev ödüllerini aldı.